چهارشنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳  |  Wednesday, 01 May 2024

دیباچه

کد خبر: ۵۰۵۶۳
تاریخ انتشار : ۳۸ : ۱۱ - ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰
فاطمه شعبانی : این جمله­ ها را زیاد شنیدیم: «جوان دعا می ­کنم پیر بشی، اما نوبتی نشی! فردا که از کار افتاده شدی بین بچه­ هایت به خاطر نگهداریت دعوا نشه.» مدتهاست زنگ خطر سالمند شدن جمعیت کشور به صدا درآمده است. آن خانه ­های بزرگ و حیاط­دار قدیمی جای خود را به آپارتمان‌های نقلی­ داده و با وضعیت بد اقتصادی بچه­ های زیادی گرفتار کار و زندگی شده ­اند. پدرو مادر‌ها هم نرم نرمک به سمت پیری رفته اند و نیاز به مراقبت دارند و نگهداری از سالمندان دغدغه جدیدی برای فرزندان شده است. با این شرایط بهترین راه نگهداری از سالمندان چیست؟ با دکتر «مصطفی اقلیما» رئیس انجمن مددکاری ایران نگهداری از سالمندان را بررسی کرده­ ایم...

روشنفکر بی سواد

دکتر مصطفی اقلیما با تاکید بر این نکته که در حقیقت ما در ایران به جای مشکل سالمند مشکل روشنفکر بی سواد داریم می­گوید: «چندی قبل در شبکه‌های اجتماعی ویدئویی از دکتری در آسایشگاه کهریزیک، پخش شده بود که تعریف می­کرد: « بچه هایم را  به سختی و بی مادری بزرگ کردم و به درجات بالا رساندم به خاطر تنهایی به خانه سالمندان آمدم، ۳ سال است بچه هایم به من تلفن نزده اند. پدر و مادر‌ها دوست دارند بچه‌ها و نوه‌ها را ببینند.»  ما مشکل سالمند نداریم مشکل جوانان را داریم! مشکل ما روشنفکران بیسواد امروزی و مشکل فرهنگ است. بچه خجالت می­کشد بگوید این پیرمرد و پیرزن ساده روستایی پدرومادرمن هستند. همین پدر و مادر اورا به اینجا رسانده اند ما تحصیل کرده بیسواد داریم. می­گویند پدر و مادرمان را چکار کنیم؟ هیچ کاری نکنید بگذارید آن‌ها سال‌های آخر عمر را در همان خانه قدیمی خودشان باشند. سالمند باید چند سال آخر عمر را  با رفاه زندگی کند، فرزندان لطف کنند سالمند را بدبخت­تر نکنند. گاهی اوقات همینکه فرزندان کاری به کار پدر و مادر نداشته باشند در حقشان لطف بزرگی کرده اند. گاهی اوقات بچه‌ها بیشتر از دغدغه نگهداری پدر ومادر سالمند، دغدغه مال و اموال آن‌ها را دارند.»

کاروانسرای سالمندی!

رئیس انجمن مددکاری ایران با اذعان اینکه درکشورما چیزی به اسم خانه سالمندان نداریم ادامه می­دهد: «چیزی که ساخته ایم کاروانسرا سالمندی است! چیزی شبیه سوله با تعدادی تخت که بچه‌ها پدر ومادر‌های پیرشان را آنجا بستری می­کنند و هفته‌ای یکبار و بعد از مدتی سالی یکبار هم به آن‌ها سر نمی­زنند و آن‌ها آنقدر آنجا می­مانند تا بمیرند. اگر خانه سالمندانی باشد که به هر سالمند یک اتاق بدهد ماهی ۷-۸ میلیون هزینه دارد، آیا بچه‌ها این هزینه را پرداخت می­کنند؟ سالمندان غالبا حقوق بازنشستگی دارند یا مغازه‌ای داشته اند که الان کرایه اش را می­گیرند و از خودشان منبع درآمد دارند؛ اگر دلمان برای تنهایی سالمند می‌سوزد به یک دختریا پسر دانشجو بخواهیم شب‌ها پیششان بماند، آن جوان کرایه خانه نمی­دهد و خورد وخوراکش هم رایگان است از خدا خواسته می­ آید و به سالمند رسیدگی می­کند.»  
 
چیزی که ساخته ایم کاروانسرای سالمندی است نه خانه سالمندان |  اگر خانه سالمندانی باشد که به هر سالمند یک اتاق بدهند،ماهی ۸ میلیون هزینه دارد!

 خانه واقعی سالمندان

 دکتر اقلیما در ادامه می­گوید: «خارج از کشور هم خانه سالمندان هست، دولت خانه شخصی سالمند را می­گیرد- خانه را به بچه­ هایش نمی­دهد؛یک خانه همفک در یک ساختمان برایش در نظر می­گیرند و همه وسایل مورد علاقه اش را به آنجا می­برند. هفته‌ای ۳ روز پرستار می ­آید، حمام و نظافتش می­کند و به او  می­رسد و هفته‌ای ۳ روز هم یک دانشجو  او را به گردش و رستوران می­برد. این اتاق همکف در یک آپارتمان است و همسایه ­ها دورهمی هایشان را آنجا برگزار می­کنند، این خانه سالمند می­شود. خانه­ ای که وسایل مورد علاقه سالمند داخلش است نه اینکه سالمند را با دو دست لباس کهنه به زور به خانه سالمندان ببرند.»

همزبان

 دکتر اقلیما صحبتهایش را اینطور ادامه می­دهد: «پزشکان سازمان تامین اجتماعی گلایه دارند؛ اینکه سالمندان زیادی به درمانگاه‌ها مراجعه می­کنند و پزشکان برایشان دارو می­نویسند و آن‌ها دارو را نمی­خوردند ودور می­ریزند! بررسی کردیم دیدیم سالمند از تنهایی به درمانگاه می ­آید و می­خواهد بایکی حرف بزند اگر کسی باشد که یک ربع ساعت با او حرف بزند مشکلش حل می­شود. قرار شد در درمانگاه‌های تامین اجتماعی مددکار بگذاریم و  قبل از ویزیت سالمند با مددکار چند دقیقه‌ای صحبت کند و آرامش بگیرد، او نیاز به همزبان دارد. این روز‌ها بچه‌ها حوصله خودشان را هم  ندارند چه برسد به پدر و مادر. سالمند دردش بی­ کسی است. تمام جوانی اش را کار کرده و  برای بزرگ کردن بچه‌ها از جان مایه گذاشته است؛ الان توقع دارد چه اش تماس بگیرد و نیم ساعت صحبت کند، فرزند برای همه وقت دارد، اما برای والدینش وقت ندارد!.»

نوبتی شدن!

متاسفانه گاهی سالمند دچار بیماری می­شود و بچه‌ها نوبتی سالمند را به خانه شان می­برند این مواقع  می­گوییم: سالمند نوبتی شده است! وگاهی بین بچه‌ها سرهم نوبتی بردن دعواست.
این مددکار اجتماعی می­گوید: «بگذارید سالمند خانه خودش باشد یک خانم یا آقا که جا و مکان ندارد بیاید کارهایش را انجام دهد حقوقش را هم می­گیرد و پول کرایه خانه و خورد و خوراک هم نمی­دهد. بهترین راه ماندن سالمند در خانه خودش و آمدن پرستار برای پرستاری است. گاهی بچه‌ها می­ترسند پدر ومادر مال و اموالشان را به کسی که از آن‌ها نگهداری می­کند ببخشد، خب ببخشد.

سخن پایانی

از قدیم ازدواج سالمندان یکی از راه­های پرکردن تنهایی آن‌ها بوده است، در روستا‌ها و حتی شهر‌ها زنی که همسرش فوت می­کرد غالبا با مردی که همسرش را از دست داده ، ازدواج می­کرد، بچه‌ها هم به راحتی با این قضیه کنار می­ آمدند. بحث تنهایی بود یا بحث اقتصادی، هرچه بود این‌ها تنها نمی­ماندند. حالا هم زنِ سالمند و هم مرد سالمند تنها مانده اند. اگر این‌ها بعد از فوت همسرشان با همسن وسال خودشان ازدواج کنند، دوتایی حواسشان به همدیگر است ؛هم از تنهایی در می ­آیند، هم اینکه بچه‌ها به بهانه دلنگران بودن ، پدر و مادر را دربه در این خانه به آن خانه نمی­کنند.
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
حرمت‌شکنی ستاره؛ بازیکنی که یاغی شده!

درگیری لفظی زشت محمد صلاح با " یورگن کلوپ " پیش از ورود به زمین!+ فیلم

۱۷:۴۰  -  ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
مدیر جشنواره ملی فیلم اقوام در گفتگو با دیباچه: مدیر جشنواره ملی فیلم اقوام در گفتگو با دیباچه:

جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی به یکی از جشنواره‌های معتبر کشور تبدیل خواهد شد

۱۶:۵۶  -  ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
سرمربی سابق تیم ملی تیراندازی در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تیراندازی با همان ۴ سهمیه به المپیک می‌رود/ روند افت « جواد فروغی » بعد از بازی‌های المپیک توکیو ادامه دارد

۱۲:۱۸  -  ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
دبیر هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه در گفتگو با دیباچه؛

فضای آموزش طنز در کشور بسیار ضعیف است

۱۱:۲۵  -  ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۳
کاپیتان تیم فوتبال خاتون بم در گفت‌وگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قهرمانی تیم، در نبود ملیکا محمدی برایمان تلخ شد | رقبا همه از تیم‌های با اصالت فوتبال بودند

۱۱:۵۷  -  ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با رئیس موزه بین المللی استکبار ستیزی طبس

یکی از چشم انداز‌های میان مدت موزه بین المللی استکبار ستیزی طبس، راه اندازی فرودگاه صحرای طبس است

۱۴:۳۲  -  ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار